Page Experience - ny rankingfaktor juni 2021
Googles algoritmuppdateringar är ett välkänt ämne i den digitala marknadsföringsvärlden. Medan den genomsnittliga personen kanske inte är medveten om de frekventa förändringarna och de specifika rankningsfaktorerna som hjälper till att avgöra vilka webbplatser som kommer in på sidan 1 på Google Sök, så finns det en mängd åtgärder att tänka på.
Nästa stora uppdatering från Google sker i mitten av juni 2021 och är känd som Page Experience (sidupplevelsen för en besökare), och en nyckelkomponent i den uppdateringen är Core Web Vitals. För att hjälpa dig att förbereda dig för den här uppdateringen kommer vi försöka att förklara vilka värden du bör tänka på. Denna uppdatering från Google kommer att bli en kritisk rankingfaktor när det kommer till SEO (Sökordsoptimering).
Men hur vet man att man ligger till och vilka åtgärder som behöver tas för din egna webbplats?
Vad är Page Experience / Sidupplevelse?
Google kommer att använda sig av mätvärden som påvisar hur en besökare upplever en webbplats och hur besökaren interagerar med just den sidan. Dessa är grundläggande webbvärden som exempelvis sidhastighet, laddtid för webbsidan, interaktioner av särskilda webbelement som knappar eller liknande, hur man skriver och skapar länkar, storlek och format på bilder mm.
Detta är mätvärden som alltid har funnits i någon kapacitet som rankingfaktorer men ändå så fokuserar Google nu mycket på dessa värden i sin kommande uppdatering.
För att din webbsida ska ha en bra chans att hamna högt i sökresultatet när någon använder sig av Google Sök så gäller det alltså att den levererar en bra "sidupplevelse" för besökare.
Vad är Core Web Vitals?
Core Web Vitals är nyckelvärden eller "betyg" som Google mäter som påverkar användarupplevelsen eller "Page Experience" på webben och i mobila enheter. Dessa fokuserar på prestanda, interaktivitet och den visuella stabilitet en webbplats har. Dessa vitala uppgifter finns för att avgöra hur snabbt en sida laddas, hur snabbt en användare kan interagera med sidan och deras totala upplevelse när de besöker en sida.
Testa din hemsida via GoogleKälla: Google Developer